PvdA ziet CDA toch weer zitten

Ondanks dat de PvdA na de val van het kabinet Balkenende IV aangaf dat regeren met het CDA uitgesloten zou zijn, heeft ex-minister Eberhard van der Laan gisteravond in het programma Buitenhof gehint op een mogelijke coalitie tussen de twee partijen.

Ondanks dat Wouter Bos eerder in het Algemeen Dagblad suggereerde dat een samenwerking met het CDA was uitgesloten, sluit hij een nieuw Groen-Rood kabinet niet uit. In het AD zei Bos: "Als het net uit is met je vriendinnetje, moet je er toch ook even niet aan denken haar weer te zien?".

Volgens de oud-minister was de relatie tussen PvdA en CDA in het laatste kabinet niet optimaal omdat 'de partijen elkaar niet op het schild durfden te zetten'.

CDA-leider Jan Peter Balkenende noemde eerder een nieuwe samenwerking tussen CDA en PvdA ongeloofwaardig. Iets dat later is genuanceerd door uitspraken van onder andere Van Geel.

In het programma Buitenhof liet Van der Laan doorschemeren dat een nieuw kabinet met Bos en Balkenende inderdaad wat aan geloofwaardigheid ontbeerd. Wouter Bos zei namelijk in het AD geen hekel aan Balkenende te hebben, maar hem wel een slechte premier te vinden: "Als persoon heb ik geen aversie tegen hem. Integendeel. We hebben lang samengewerkt. Er waren veel meningsverschillen, maar dat komt omdat we allebei van een andere partij zijn." Hij zei ook: "Als je drie keer een kabinet laat vallen, ligt dat niet drie keer aan de ander."