Twijfels over Balkenende

Vanmiddag om 17.00 uur had het CDA een bijeenkomst om de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week te evalueren. Hoewel de positie van Jan Peter Balkenende niet ter discussie staat, geeft hij later vandaag toch een persconferentie. Sinds het CDA bij de verkiezingen een gevoelige nederlaag leed, gaan er geruchten dat de partij toch niet zo eensgezind achter haar leider staat.

De demissionair premier werd, uren na dat zijn vierde kabinet viel, door bijna alle aanwezigen aangewezen als nieuwe kandidaat-lijsttrekker. Van de ongeveer 25 aanwezige CDA'ers, maakte er slechts één openlijk bezwaar hiertegen.

Twijfel
Sinds de val van het vierde kabinet Balkenende komen er berichten binnen dat men binnen de Tweede Kamerfractie twijfelt of Balkenende de persoon is om het CDA aan een vijfde regeerperiode na Paars 2 te helpen. Oud-minister van Landbouw Cees Veerman wordt door sommigen genoemd als een betere kandidaat.

Steun
Ondanks, of dankzij, de kritiek uit de fractie en de partij, hebben diverse CDA-ministers afgelopen vrijdag kenbaar gemaakt Balkenende wel als lijsttrekker voor het CDA te willen.

Momenteel lijkt het er op dat Balkenende kan rekenen op een forse meerderheid binnen zijn partij. Ingewijden menen echter dat deze meerderheid als een windvaan kan draaien.