Aardbeving Turkije eist 51 levens

Redactie

Het oosten van Turkije is vanmorgen getroffen door een aardbeving met een momentmagnitude van 6,0. Zeker 51 mensen zijn om het leven gekomen en 34 zijn gewond geraakt. Dat heeft de Turkse regering gezegd.

Volgens het Turkse seismologische instituut Kandilli Observatorium in Istanbul lag het epicentrum van de beving bij het dorp Basyurt, in de provincie Elazig, ongeveer 550 kilometer ten oosten van Ankara. De aardbeving werd gevolgd door zo'n dertig naschokken, waarvan de krachtigste een magnitude van 5,5 en 5,3 hadden.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan drukte de bevolking van het gebied op het hart niet naar binnen te gaan in door de beving beschadigde huizen, omdat het gevaar van instorting tijdens de naschokken veel te groot is. Volgens het seismologisch instituut kunnen nog dagenlang naschokken volgen. Zes dorpen werden zwaar getroffen. Veel slachtoffers vielen in Okcular, Yukari Kanatli en Kayali. Door de aardbeving stortten huizen en minaretten in. Reddingswerkers hadden rond het middaguur iedereen onder het puin vandaan gehaald.

"Alles is ingestort, er ligt geen steen meer op zijn plek", aldus Yadin Apaydin, bestuurder in Yukari Kanatli. Ook Okcular is veel schade en er zijn zeventien doden gevallen. "Het dorp is volledig platgelegd", zei een gemeentebestuurder van Okcular.

De beving werd tot in de naburige provincies Tunceli, Bingol en Diyarbakir gevoeld. Mensen vluchtten in paniek de straat op en brachten de nacht buiten door. De Turkse Rode Halvemaan heeft tenten neergezet voor degenen die dakloos zijn geworden. Bovendien zijn er dekens, ambulancehelikopters, mobiele keukens en prefab huizen naar het rampgebied gestuurd.

Aardbevingen komen vaak voor in Turkije. Het land ligt grotendeels op de Noord-Anatolische breuklijn. In 1999 werd het noordwesten van Turkije getroffen door aardbevingen waarbij achttienduizend mensen om het leven kwamen.

Zie ook het topic in Nieuws en Achtergronden op het FOK!forum voor dit onderwerp.