Sarkozy: uitbreiding kernenergie broodnodig

Redactie

Ontwikkelingslanden moeten kernenergie omarmen en rijke landen moeten daartoe geld uitlenen. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy vandaag gezegd tijdens de opening van een internationale conferentie in Parijs over de toekomst van kernenergie. De president keerde zich fel tegen landen die 'vals spelen' en de technologie misbruiken om wapens te maken.

Volgens Sarkozy is kernenergie nodig om wereldwijde doelstellingen met betrekking tot de klimaatverandering te halen. Hij wil dat Frankrijk, dat voor de elektriciteitsbehoefte grotendeels van kernreactors afhankelijk is, een wereldwijde uitbreiding van kernenergie gaat leiden.

Op een moment dat er angst bestaat voor nucleaire proliferatie en vraagtekens worden gezet bij het atoomprogramma van Iran, zei Sarkozy dat de internationale gemeenschap standvastig moet zijn in het verzet tegen die landen die de standaarden voor collectieve veiligheid schenden. "Iemand die valsspeelt heeft niet dezelfde rechten als een eerlijk mens", aldus Sarkozy.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, noemde Iran en Noord-Korea apart en waarschuwde dat hun nucleaire activiteiten 'veiligheidsrisico's vormen voor de wereldwijde gemeenschap'. "Alle landen hebben het recht op civiel gebruik van kernenergie (...) maar wat Europa betreft valt er niet te onderhandelen over naleving van de striktste veiligheids- en nonproliferatieregels."

Barroso riep de rest van de wereld op om de nieuwe veiligheidsregels omtrent kernenergie van de Europese Unie te volgen. Deze nieuwe regels maken overtreding strafbaar bij wet. In 2009 bereikte de EU een akkoord met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) over nucleaire veiligheidsnormen. De normen gelden bijvoorbeeld voor het verwijderen van kernafval.

IAEA-chef Yukiya Amano, die ook aanwezig was op de conferentie in Parijs, herhaalde de oproep van Sarkozy voor het uitbreiden van kernenergie 'op een veilige manier'. "Kernreactors zouden niet gereserveerd moeten worden voor ontwikkelde landen, maar zouden voor iedereen beschikbaar moeten zijn", zo zei hij.

De egoïstische houding van rijke landen dat arme landen geen recht hebben op kerntechnologie, omdat er niet op vertrouwd kan worden dat ze hier veilig mee om gaan, wees Sarkozy resoluut van de hand. "Dat is deur naar vooruitgang en een beter leven voor hen die niks hebben dicht smijten." Volgens Sarkozy moet kernenergie 'het cement van een nieuwe internationale solidariteit' worden. Internationale financiële instellingen zouden een belangrijke rol moeten spelen bij de financiering van de kernreactors. "Ik snap niet en ik wil niet accepteren dat de internationale financiers kernenergie uitsluiten", aldus de president. Hij riep de Wereldbank en andere internationale geldschieters op om te helpen bij de financiering van kernenergie.

Sarkozy wilde tevens een 'versterkt' IAEA, met grotere macht dat met scores de veiligheid van reactoren beoordeelt. Hij stelde ook voor om in Frankrijk een topopleiding op te zetten voor nucleaire wetenschapppers.