Israël keurt nieuwbouw Westoever goed

Redactie

Ondanks een belofte het bouwproces te vertragen heeft Israël de bouw van 112 appartementen in de nederzetting Beitar Illit op de Westelijke Jordaanoever goedgekeurd. Dat maakte de Israëlische regering vandaag bekend. De beslissing wekte de woede van de Palestijnen, die een dag eerder aarzelend besloten de vredesonderhandelingen te hervatten.

De beslissing komt op een moment dat de Amerikaanse vicepresident Joseph Biden een bezoek brengt aan Israël en de Palestijnse gebieden. Ook de Amerikaanse speciale gezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell, zal gesprekken hebben met Israëlische en Palestijnse leiders.

Gisteren stemden de Palestijnen in met indirecte vredesbesprekingen met Israël, na een impasse die veertien maanden duurde. Door in te stemmen met de gesprekken lieten de Palestijnen hun eis los dat zij niet naar de onderhandelingstafel zouden terugkeren voordat de bouwactiviteit van Israël op de Westoever en in Oost-Jeruzalem zou zijn stilgelegd.

De bouw van joodse nederzettingen op de Westoever in Oost-Jeruzalem is een teer punt voor de Palestijnen. Zij beschouwen het land als toebehorend aan een toekomstige Palestijnse staat.

In november stemde Israël -onder zware druk van de Verenigde Staten- in met een bouwbeperking op de Westoever. Alleen drieduizend appartementen, waarvan de bouw al bezig was, zouden worden afgebouwd. Een bouwstop in Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen als hoofdstad voor hun toekomstige staat willen, werd verworpen.

De Israëlische regering zei in november dat uitzonderingen op de vertraging toegestaan kunnen worden en vandaag zei het Israëlische ministerie van defensie dat de uitzondering om veiligheidsredenen was gemaakt voor Beitar Illit.

Vandaag beschuldigde de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat Israël van pogingen de gesprekken te ondermijnen, nog voordat deze van start gingen. "Als de Israëlische regering de pogingen van Mitchell (om de twee partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen, red.) wil saboteren door zulke stappen te nemen, wellicht moeten we dan eens met Mitchell gaan praten of we dit (indirecte vredesgesprek) wel moeten doen, als de prijs daarvoor zo hoog is", aldus Erekat.

De Israëlische organisatie Peace Now, die tegen de bouw van nederzettingen is, had ook haar twijfels over de motieven van Israël. "De Israëlische regering verwelkomt de vicepresident door te laten zien, tot onze spijt, dat ze geen oprechte intenties heeft om het vredesproces vooruit te helpen."

Israël stemde vorige week in met indirecte gesprekken, maar het is nog onduidelijk wanneer de gesprekken van start gaan. De Palestijnen braken de gesprekken af nadat Israël in december 2008 een offensief in Gaza lanceerde.