'Cito-toets hoeft niet later'

Redactie

Het is niet nodig om de Cito-toets in de hoogste klas van de basisschool later in het schooljaar af te nemen. Uitstel van het selectiemoment voor de overgang naar het voortgezet onderwijs levert niet altijd een betere score op. Dat stelt de Onderwijsraad in een advies aan staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA).

De Cito-toets wordt nu op de meeste scholen begin februari afgenomen, maar 53 scholen experimenteren dit jaar met een latere toets. Op die scholen wordt de Cito-toets pas eind deze maand gedaan.

De gedachte achter de latere toets is dat kinderen meer voorbereidingstijd hebben. Ook zou bij veel kinderen de druk van de ketel zijn na de toets in februari, waardoor ze minder gemotiveerd zouden zijn om daarna nog goede resultaten te halen.

De Onderwijsraad concludeert nu dat er bewijs is dat niet alle kinderen voordeel hebben van een eerdere toets. Hoewel er best leerlingen zijn die er baat bij kunnen hebben, zijn er niet genoeg gefundeerde redenen om zo'n maatregel voor iedereen door te voeren.

Andere veranderingen zouden meer helpen. Zo pleit de Onderwijsraad onder meer voor gezamenlijke lessen voor brugklassers van de havo en vmbo-t. Vooral de vmbo-t'ers zouden er baat bij hebben om lessen als Nederlands en wiskunde in gemengde klassen te volgen. Wel moeten voor beide groepen verschillende normen gelden.