'Zaak-Pechstein' breidt zich uit

Olga Kroeders

Het Duitse schaatsen raakt steeds meer in verlegenheid door het dopingschandaal rond Claudia Pechstein. Nadat eerder deze week de federale recherche 21 woningen doorzocht, op zoek naar bewijslast voor een dopingnetwerk, werd dit weekeinde bekend dat bij nog twee Duitse rijdsters abnormale bloedwaarden zijn geconstateerd.

Het gaat om Heike Hartmann en het jonge talent Bente Kraus. Dat heeft de Duitse bondscoach Markus Eicher aan het Duitse persbureau DPA bevestigd. "We weten echter niet in hoeverre die waarden in het verleden al opvallend waren", sprak hij. "We zijn er absoluut van overtuigd dat het hier niet om dopinggevallen gaat."

Pechstein werd afgelopen zomer door de internationale schaatsunie voor twee jaar geschorst wegens abnormale bloedwaarden. Het is onduidelijk of Hartmann en Kraus soortgelijke sancties te wachten staan. Hartmann stond gisteren nog gewoon aan de start van de wereldbekerwedstrijden sprint in Erfurt, maar verliet na haar eerste optreden op de 500 meter met tranen in de ogen de ijsbaan. Ze meldde zich voor de overige wedstrijden af. "Ze zit er volledig door heen", sprak Eicher.