'Maak onderzoek naar Zalm openbaar'

static

De onderzoeken naar de rol van Gerrit Zalm bij de failliet gegane DSB Bank moeten openbaar worden. Dat zei Arthur Docters van Leeuwen, voormalig bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), vandaag in Buitenhof.

De AFM en De Nederlandsche Bank deden allebei een onderzoek naar Zalm, tegenwoordig topman bij ABN Amro. De conclusies van beide onderzoeken liepen uiteen: DNB vond dat Zalm niets te verwijten viel, de AFM oordeelde een stuk kritischer over de oud-minister. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) liet weten 'zeer ongelukkig' te zijn met de verschillende uitkomsten en riep de twee instellingen op het matje.

De AFM legde zich daarop neer bij het oordeel van DNB. Maar Docters van Leeuwen vindt dat Nederland recht heeft te weten hoe de waakhonden tot hun oordeel zijn gekomen. Dit soort onderzoeken wordt normaal niet openbaar. Dit om de bank waar het over gaat te beschermen. Maar omdat DSB Bank toch al failliet is gaat dit argument volgens Docters van Leeuwen niet meer op.

Dat de AFM en DSB tot een andere conclusie komen, komt volgens hem doordat DNB vooral naar het belang van de banken kijkt en AFM naar het belang van de consument. Meestal komen de twee volgens hem tot dezelfde conclusie, omdat wangedrag van een bank meestal tot een faillissement leidt.


Gerrit Zalm afgelopen donderdag bij Pauw & Witteman