Smederij die asbakken Hindenburg maakte in de as

bennootje

De smederij die asbakken voor de Hindenburg maakte is, net als de Duitse zeppelin, in vlammen opgegaan. De brand begon gisteren in de werkplaats van de Wendell August smederij in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Het vuur sloeg over op de souvenirwinkel, maar alle medewerkers en klanten konden op tijd wegkomen.

Het bedrijf is actief sinds 1923, de smederij is in 1932 in Grove City gevestigd. Het gebouw stond in het nationaal register van historische locaties. In de smederij werden op maat gemaakte metalen stukken gesmeed. Voor een zogenoemde miljonairsvlucht van de Hindenburg, in 1936, maakte de smederij speciale asbakken. Het ging om een beweegbare replica van de Hindenburg, gevuld met brandstof.

De vijftig rijke en machtige passagiers kregen de asbak cadeau. Onder de passagiers waren Nelson Rockefeller, kleinzoon van olietycoon John D. Rockefeller, en piloot uit de Eerste Wereldoorlog Eddie Rickenbacker. Een jaar na de miljonairsvlucht vatte de Hindenburg vlam, 36 mensen kwamen om.

In de smederij werden ook stukken voor bedrijven als Coca-Cola en Walt Disney vervaardigd. Voorzitter van Wendell August Will Knecht zei dankbaar te zijn dat niemand gewond is geraakt. Ook kondigde hij aan zo snel mogelijk een nieuwe smederij te bouwen. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

Smederij die asbakken Hindenburg maakte in de as (foto: Novum)