Mortieraanvallen bij stembusgang Irak

static

Door mortieraanvallen tijdens de verkiezingen wordt de moed van de Irakezen op de proef gesteld. Bij verschillende aanvallen zijn vandaag al acht doden gevallen. De inwoners van Irak kiezen vandaag wie het land moet gaan leiden.

Ongeveer negentien miljoen Irakezen mogen een stem uitbrengen. Opstandelingen willen de verkiezingen verstoren. Ze zien de stembusgang als een poging de sjiietische regering en de Amerikaanse bezetting rechtsgeldigheid te geven. Toen de stembussen openden werden in de hoofdstad Bagdad en door het hele land mortieraanvallen uitgevoerd.

Vier mensen kwamen om toen mortieren ontploften in het noordoosten van Bagdad. In het westen van de stad kwamen nog eens vier mensen om door een mortieraanval. Elders in het land waren ook explosies, maar dat leidde voor zover bekend niet tot doden.

In een soennitische buurt werden volgens de politie sinds zonsopgang twintig mortieraanvallen uitgevoerd. Toch gingen mensen naar de stembus. In de sjiietische buurt Hurriyah, in het noordwesten van Bagdad, sporen luidsprekers in moskeeën mensen aan hun stem uit te brengen, dat zou het effect hebben van 'een pijl richting de borst van de vijand'.

Ongeveer 6200 kandidaten strijden om een van de 325 zetels in het nieuwe parlement. Het parlement dat werd gevormd na de Amerikaanse inval in 2003 heeft er een volle termijn op zitten. Velen zien de verkiezingen als een kruispunt waar Irak bepaalt of de politiek blijft vervlochten met de sjiietische, soennitische en Koerdische lijnen. Een andere optie is dat Irak deze etnische en sektarische spanningen achter zich laat. De spanningen spelen op sinds de val van Saddam Hoessein. Hij was op de hand van de soennitische minderheid.

In Bagdad zijn nog meer veiligheidsmaatregelen genomen dan anders. Alleen voertuigen met toestemming mogen de straten op. Wie wil stemmen, moet lopen. Het vliegveld is gesloten en honderdduizenden militairen en agenten bezetten de straten. Ook zijn meer controlepunten opgezet. Een voetganger moet zich in het centrum om de vijftig meter laten controleren.

Omdat Irak de verkiezingen zelf regelt, is de Amerikaanse aanwezigheid teruggebracht tot een minimum. De enige zichtbare aanwezigheid was een eenzame legerhelikopter die boven het centrum van Bagdad vloog.