Belangrijke toernooizege voor squasher Anjema in Montreal

Olga Kroeders

Laurens Jan Anjema heeft in Canada de belangrijkste toernooizege uit zijn carrière geboekt. De Hagenaar was in de eindstrijd van de Midtown Sanctuaire Open 2010 te sterk voor de Engelsman Daryl Selby. Nog nooit won hij een dergelijk groot toernooi op de Professional Squash Association (PSA) World Tour.

De 27-jarige Anjema speelde in het Canadese Montreal een uitstekende finale tegen zijn Engelse tegenstander die op de huidige mondiale ranglijst drie plaatsen hoger staat (12 om 15) dan onze landgenoot. De als derde geplaatste Nederlander, een dag eerder verantwoordelijk voor de uitschakeling van Adrian Grant (2), domineerde de partij vanaf het begin en liet de greep op de wedstrijd niet meer los. De eerste twee games kon Selby nog wel bijblijven, maar nadat Anjema deze beiden naar zich toe getrokken had, was het verzet van de Dutch Open winnaar gebroken. De laatste game was daardoor een formaliteit. Het werd 11-9, 11-8 en 11-1, de partij duurde 65 minuten.

Voor Anjema was het zijn negende proftitel. Hiervoor had de vijfvoudig Nederlands kampioen 22 finales nodig. Zijn laatste zege dateerde van juni vorig jaar. Toen was hij de sterkste tijdens de Movida International in het Franse Toulouse.

Met zijn zege tijdens het PSA 4 Star toernooi verdiende Anjema zesduizend Amerikaanse dollars, een kleine 4.500 euro. Ook krijgt hij er 700 punten bij voor de wereldranglijst. Hierdoor stijgt de linkshandige squasher volgende maand in ieder geval naar de elfde plaats op de mondiale ranking, zijn hoogste positie ooit. De komende twee weken krijgt Anjema echter de kans om deze positie nog verder te verbeteren tijdens toernooien in Winnipeg (11-14 maart) en Calgary (17-20 maart). Daarin is hij beide keren als eerste geplaatst.