Kiesraad wil snelle evaluatie verkiezingen

Redactie

Directeur Melle Bakker van de Kiesraad wil een snelle evaluatie van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. Een woordvoerder van de Kiesraad heeft dat vandaag naar aanleiding van een bericht in het AD gemeld.

"Het is sowieso een standaardprocedure om alle verkiezingen te evalueren", stelt hij. Deze rapportage met mogelijke aanbevelingen voor een volgende verkiezing wordt vervolgens naar de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken gestuurd. Doorgaans neemt dat proces "een paar maanden" in beslag.

De kans ligt op de loer dat de evaluatie van de gemeenteraadsverkiezingen vertraging oploopt door de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni. "Maar zeker gezien alle commotie rond de hertellingen heeft een snelle evaluatie ook onze nadrukkelijke voorkeur", aldus de Kiesraad. "We moeten de gang van zaken van woensdag goed tegen het licht houden."

Over de aanbeveling van het Genootschap van Burgemeesters om bij volgende verkiezingen vooral weer stemcomputers te gaan gebruiken, heeft de Kiesraad geen mening. "We hebben eerder wel al geadviseerd om de stemlokalen iets eerder te sluiten omdat het handmatig stemmen tellen meer werk in beslag neemt."