Squasher Anjema naar finale Montreal

Olga Kroeders

Laurens Jan Anjema is doorgedrongen tot de eindstrijd van de Midtown Sanctuaire Open 2010 in het Canadese Montreal. De als derde geplaatste Hagenaar versloeg de hoger aangeslagen Adrian Grant (2) in vier games.

De 27-jarige Anjema begon goed aan zijn partij tegen zijn Engelse tegenstander, die op de mondiale ranglijst de tiende plaats inneemt. De linkshandige squasher, zelf de nummer vijftien van de wereld, won de eerste game met gemak (11-5) en trok ook het tweede bedrijf (11-8) naar zich toe. Hoewel hij daarna moest toestaan dat Grant het initiatief overnam in game drie (7-11), raakte de vijfvoudig Nederlands kampioen niet in paniek. Hij herpakte zichzelf en klaarde de klus vervolgens vakkundig (11-6). De partij duurde 72 minuten.

In de finale van het PSA 4 Star toernooi moet Anjema het wederom opnemen tegen een Engelsman. Na Tom Richards (kwartfinales) en Adrian Grant (halve finales) is nu Daryl Selby zijn tegenstander. De als vierde ingeschaalde Selby, inmiddels opgeklommen tot positie twaalf op de PSA World Ranking, had in zijn halve finale partij eveneens vier games nodig om zich te ontdoen van de Canadees Shahier Razik (7). Het werd 11-8, 11-4, 7-11 en 11-5 (88 minuten).

Voor Anjema is het al weer de 22e keer dat hij de climax bereikt van een proftoernooi op de PSA World Tour. De Nederlander was tot nu toe acht keer succesvol. Selby won eveneens acht proftitels, maar had daar slechts elf finales voor nodig. Beide squashers speelden twee keer eerder tegen elkaar in het internationale circuit. In november moest Anjema in de halve finales van de Dutch Open Squash 2009 opgeven tegen de latere winnaar. Ruim een week later was hij voldoende hersteld van zijn opgelopen knieblessure om Selby met 3-1 te verslaan tijdens de PSA Masters 2009 in India.