Leefbaar Almere niet om tafel met PVV

Redactie

Leefbaar Almere gaat overmorgen niet praten met de PVV over het vormen van een college. Dat zei lijsttrekker van Leefbaar Almere Frits Huis vandaag op Radio 1. Huis weigert zijn excuses aan te bieden voor uitspraken die hij zou hebben gedaan, zoals PVV-fractievoorzitter in Almere Raymond de Roon wel had geëist.

De Roon heeft alle andere partijen uitgenodigd om maandag te komen praten over het vormen van een college. De PVV werd bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij met negen zetels.

De Roon wil maandag een 'verkennend gesprek' hebben met de andere partijen, maar Leefbaar Almere is alleen welkom als lijsttrekker Frits Huis eerst zijn excuses aanbiedt. Huis zou het programma van de PVV hebben betiteld als dat van 'bruinhemden', oftewel nazi's.

Volgens Huis is De Roon echter een spelletje aan het spelen. Hij vindt het vreemd dat hij wordt afgerekend op een uitspraak, terwijl de PVV volgens hem geregeld beledigende uitspraken doet.

Huis verwacht niet dat de PVV erin slaagt partijen te vinden die met de partij een college willen vormen. Volgens Huis zullen onder meer de discriminerende teksten in het programma van de PVV voor problemen zorgen. "Maar je weet het maar nooit in de politiek."

De PvdA, dat een zetel minder haalde dan de PVV in Almere, heeft voor de verkiezingen aangegeven geen college met de PVV te willen vormen.