Grieks parlement akkoord met bezuinigingen

Redactie

Het Griekse parlement heeft vandaag een pakket maatregelen goedgekeurd dat het begrotingstekort met 4,8 miljard euro moet verminderen. Buiten het parlement leverde de oproerpolitie slag met betogers.

De maatregelen omvatten belastingverhogingen en bezuinigingen op de overheidsuitgaven. In de publieke sector gaan de salarissen tot acht procent omlaag. De ombuigingen zijn noodzakelijk om de financiële markten over te halen Griekenland tegen gunstiger voorwaarden dan nu geld te lenen en om steun te krijgen van de Europese Unie.

Demonstraties
De oproerpolitie gebruikte traangas om betogers uiteen te drijven die de ceremoniële wachters bij het Graf van de Onbekende Soldaat wegjoegen. Zeker zes mensen raakten gewond, volgens omstanders ook twee politieagenten die door relschoppers in elkaar waren geslagen. Het was het heftigste geweld in de Griekse hoofdstad sinds de onlusten na de dood van een 15-jarige jongen door een politiekogel in 2008.

Ruim zevenduizend betogers hadden zich in het centrum van Athene verzameld om tegen de bezuinigingen en lastenverzwaringen te protesteren. "Onze protesten moeten langdurig en onvermurwbaar zijn", zei Giorgos Skiadiotis, een van de organisatoren van het protest. "Want hoe meer wij opgeven, hoe meer zij van ons af willen nemen."

Onder de betogers bevonden zich ook relschoppers. Gemaskerde jongeren vielen het hoofd van het grootste Griekse vakverbond GSEE aan terwijl hij de menigte toesprak. Yiannis Panagopoulos incasseerde klappen maar deelde ze ook uit, alvorens bebloed en met gescheurde kleren te worden afgevoerd.

Gemaskerde jongeren raakten in het gebouw van de Griekse Raad van State slaags met de oproerpolitie en probeerden ook het Ministerie van Arbeid binnen te dringen. Bij twee banken, twee hotels, een telefoonwinkel en een fastfoodrestaurant werden ruiten ingegooid.

Ongeregeldheden op kleinere schaal deden zich ook voor in Thessaloniki.

Zestien miljard bezuinigen
De centrumlinkse Griekse regering wil dit jaar in totaal zestien miljard euro bezuinigen. Premier Giorgos Papandreou reist door Europa om steun voor zijn beleid te winnen. Hij heeft gewaarschuwd desnoods bij het Internationaal Monetair Fonds aan te zullen kloppen om hulp, wat een blamage zou zijn voor de Europese muntunie.

De voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, liet na een onderhoud met Papandreou weten dat voor het IMF hooguit een technische, ondersteunende rol kan zijn weggelegd. "Als voorzitter van de eurogroep wil ik iedere verdere betrokkenheid van het IMF uitsluiten", zei hij.

Papandreou wil geen geld van de Europese Unie, maar een publieke steunverklaring voor zijn beleid, om de financiële markten gerust te stellen 'zodat wij geld kunnen lenen tegen redelijke voorwaarden', zei hij in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Steun van andere landen
De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet weten dat de geslaagde Griekse staatslening reden is voor 'optimisme' dat het de komende maanden de goede kant op gaat. In elk geval geeft het aan dat de aangekondigde nieuwe bezuinigingen het gewenste effect hebben, zei zij. Voorts zei Merkel dat Griekenland niet heeft gevraagd om financiële steun, maar dat Duitsland de Grieken op andere manieren zal helpen bij het oplossen van de crisis.

Papandreou bespreekt de Griekse schuldencrisis zondag met de Franse president Nicolas Sarkozy in Parijs. De Franse minister van financiën Christine Lagarde zei dat Sarkozy Griekenland zal steunen als het land door zijn schuld echt in de problemen komt.