Roemer wil ook lijsttrekker van SP worden

Redactie

Emile Roemer wil voor de komende Kamerverkiezing lijsttrekker worden voor de SP. Vanmiddag werd hij door zijn fractiegenoten gekozen tot fractievoorzitter, nadat Agnes Kant gisteren was opgestapt.

Roemer was de enige kandidaat voor het fractievoorzitterschap. De SP-fractie kwam vanmiddag bijeen om over Roemers kandidatuur te stemmen. Eén SP'er onthield zich van stemming.

"Ik ben heel erg blij dat ik dit mag doen", zei Roemer na afloop van de fractiebijeenkomst. Hij zei er wel een 'dubbel gevoel' bij te hebben, omdat Kant wat hem betreft had kunnen blijven. Roemer kondigde meteen aan ook lijsttrekker te willen worden. Of dat ook gebeurt, beslist het partijcongres van de SP op 24 april.

Roemer zei het als zijn voornaamste taak te zien ervoor te zorgen dat mensen die sympathie hebben voor de SP, ook weer op de partij gaan stemmen. Hij wilde geen zetelaantal noemen dat hij minimaal wil halen. "Ik heb geen onder- of bovengrens, ik ga eruit halen wat erin zit."

Over zijn relatieve onbekendheid zei Roemer: "Na vandaag is dat gauw afgelopen." Bovendien kan het volgens hem in zijn voordeel werken dat hij een nieuw gezicht is tussen de andere partijleiders. "Van veel van hen vragen mensen zich af: waarom zitten ze er nog?"

De SP verliest volgens onderzoek veel kiezers aan de PVV van Geert Wilders. "Wilders verwoordt problemen die de SP al jaren geleden heeft aangekaart", zei Roemer daarover. "Hij weet het mooi te brengen, maar aan mij de taak om mensen ervan te overtuigen dat je voor oplossingen niet bij Wilders moet zijn."

Emile Roemer wil ook lijsttrekker van SP worden
Emile Roemer wil ook lijsttrekker van SP worden (Foto: Novum)