Turkije kwaad over genocide-resolutie VS

Redactie

Turkije is kwaad op de Verenigde Staten en roept met onmiddellijke ingang zijn ambassadeur uit Washington terug voor consultaties. De betrekkingen tussen Ankara en Washington dreigen ernstig te verkoelen, zegt de Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu. Aanleiding vormt het feit dat een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een resolutie heeft aangenomen waarin de massamoord op Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk wordt aangemerkt als genocide. De resolutie werd met 23 stemmen voor en 22 stemmen tegen door de commissie voor buitenlandse zaken aangenomen.

De kwestie ligt in Turkije uiterst gevoelig. Ankara erkent dat destijds honderdduizenden Armeniërs om het leven zijn gekomen, maar ontkent dat het om volkerenmoord gaat. Amerikaans-Armeense groeperingen lobbyen al tientallen jaren bij het Congres. Zij willen dat de massamoord op naar schatting 1,5 miljoen Armeniërs tot genocide wordt bestempeld.

De regering van president Barack Obama heeft het Congres op het hart gedrukt Turkije, een belangrijke bondgenoot in het Midden-Oosten en Afghanistan, niet tegen de schenen te schoppen. Enkele uren voordat de resolutie in stemming werd gebracht sprak minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton met Howard Berman, de voorzitter van de commissie. Berman riep de andere leden van de commissie echter toch op de resolutie te steunen.

Volgens minister Davutoglu heeft de regering-Obama niet genoeg haar best gedaan om de resolutie tegen te houden, maar doet zij er goed aan ervoor te zorgen dat deze niet in het gehele Huis van Afgevaardigden in stemming wordt gebracht. Het gaat om een erezaak, zei Davutoglu.

Bij de Amerikaanse ambassade in het Turkse Ankara demonstreerden tientallen leden van een kleine linkse partij tegen het besluit van de VS. Zij legden een zwarte krans bij de poort van het ambassadegebouw.