Oplichtende broers horen forse celstraffen eisen

Redactie

Twee broers van 41 en 43 jaar uit Delft hebben vandaag forse celstraffen tegen zich horen eisen voor oplichting. Het OM in Den Haag eiste dat de jongste veertig maanden de cel in gaat en de oudste twintig maanden. Justitie wil daarnaast dat ze ieder ruim zeventigduizend euro terugbetalen.

De broers zouden sinds 2008 autobedrijven, verhuurbedrijven en particulieren op geraffineerde wijze hebben opgelicht. In veertien gevallen is aangifte gedaan van diefstal, oplichting en bedreiging, meldt het OM.

In eerste instantie leek het om de regio Den Haag te gaan, maar al snel bleek dat ze door het hele land opereerden. De broers vertelden hun slachtoffers dat ze handelden in tweedehands auto's. Als ze een auto kochten, voerden ze over de betaling een toneelstukje op door met hun zogenaamde boekhouder te bellen.

Diverse autoverkopers raakten er zo van overtuigd dat er geld was overgemaakt. Als ze ontdekten dat het geld toch niet was overgemaakt, zeiden de twee dat het aan de bank lag en dat het geld echt via hun boekhouder was overgemaakt. Ze wekten volgens justitie zoveel vertrouwen dat de verkopers de auto toch meegaven, zonder dat ze ooit geld zagen.

De verdachten verkochten de auto vaak dezelfde dag nog door voor contant geld. Uit onderzoek is gebleken dat beide verdachten in de anderhalf jaar dat ze geen legale inkomsten hadden, ieder wel zeventigduizend euro aan contante uitgaven hebben gedaan. Volgens het OM hebben de verdachten dit geld witgewassen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.