Onderhandelingen over Icesave gestaakt

Redactie

De onderhandelingen tussen Nederland en IJsland over terugbetaling van het Icesave-spaargeld zijn vandaag vastgelopen. Over de terugbetaling wordt morgen in IJsland een referendum gehouden.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) noemt het jammer dat het niet is gelukt om het eens te worden. De Jager heeft het idee dat IJsland de gesprekken heeft afgebroken. Hoe het verder gaat, kon De Jager niet zeggen. "We moeten nu eerst het referendum afwachten."

Nederland onderhandelde samen met Groot-Brittannië met IJsland over een betalingsregeling. IJsland is Nederland 1,3 miljard euro schuldig en Groot-Brittannië 2,5 miljard. Het gaat om geld van Icesave-spaarders dat de Nederlandse en de Britse overheid hebben vergoed toen die bank op de fles ging.

De Jager zei dat hij het geld hoe dan ook terug wil. Hij is bereid te praten over het rentetarief en de juridische voorwaarden. "Maar één ding staat als een paal boven water: het mag aan onze kant geen geld kosten."

Als Nederland en IJsland wel een deal hadden gesloten, was het referendum over terugbetaling morgen van de baan. Nu het doorgaat, is de kans volgens opiniepeilingen groot dat de IJslandse bevolking zich zal uitspreken tegen terugbetaling van de Icesave-schulden.