Uitslag Jong Oranje - Jong Polen

Olga Kroeders

Jong Oranje blijft ongeslagen in de kwalificatie voor het EK 2011. In Doetinchem won de ploeg van bondscoach Cor Pot met 3-2 van Jong Polen. Nederland kwam voor rust op achterstand, maar slechtte in de tweede helft de Poolse verdediging. Diego Biseswar scoorde twee keer, Siem de Jong trof een keer doel. Jong Oranje won ook de voorgaande vijf duels in poule 4.

Op de Vijverberg leek Nederland wat gemakkelijk te denken over de ontmoeting met de Polen, maar kwam bedrogen uit. De bezoekers uit Oost-Europa wierpen een muur op voor de eigen goal en bleken levensgevaarlijk uit de counter.

Halverwege de eerste helft was het Mateusz Cetnarski die dat duidelijk maakte door te scoren. Toen de jarige Rens van Eijden de bal in de verdediging niet kon vinden, werd Cetnarski bereikt en schoot de Pool in de korte hoek raak. Bij verdere Poolse uitvallen moest Oranje-doelman Tim Krul handelend optreden en ook de lat werd nog eenmaal geraakt door de bezoekers.

In de tweede helft was Van Eijden vervangen door Nick Viergever en ging Oranje beter voetballen. De gelijkmaker in de wedstrijd kwam uit een doodspelmoment. De Poolse doelman kreeg een vrije trap van De Jong niet onder controle en Biseswar werkte de bal alsnog binnen.

Daarna werden de flanken beter gebruikt en kwamen er meer kansen. Biseswar werd twintig minuten voor tijd door Feyenoord-maatje Leroy Fer weggestuurd en de oud-speler van De Gaafschap scoorde ook de 2-1. Vijf minuten later bekroonde De Jong, afkomstig uit de jeugd van De Graafschap, zijn terugkeer op de Vijverberg ook met een goal.

Invaller Jacek Kielb, die even daarvoor met rood van het veld had moeten worden gestuurd na een tackle van achteren, bracht acht minuten voor tijd de spanning nog terug: 3-2. Een Pools slotoffensief bleef voor Jong Oranje echter zonder gevolgen.

Door de twee zeges van Nederland op Polen gaat de strijd in de poule tussen Jong Oranje en Jong Spanje. Nederland won al een duel van Spanje en is dus al zo goed als zeker van plaatsing voor de play-offs voor het EK. Daar doen alle poulewinnaars en de vier beste nummers twee aan mee. De zeven winnaars van de play-off strijden samen met gastland Denemarken om de Europese titel.