Zalm verdedigt DSB-provisies

Bram (vulli)

ABN Amro-topman Gerrit Zalm vindt niet dat de DSB Bank, waar hij financieel directeur was, klanten te hoge provisies in rekening heeft gebracht. "Die provisies werden overal gevraagd," zegt Zalm in een interview met NRC Handelsblad dat morgen verschijnt.

Moreel verwerpelijk vindt Zalm de provisies niet. "Dat is nou eenmaal de prijsvorming in de vrije markteconomie. Wie weet hoe hoog de provisie is die de schoenenboer verdient? Die heeft waarschijnlijk ook een provisie van zestig procent." Zalm erkent wel dat klanten van DSB vaak niet van tevoren wisten hoeveel provisie ze zouden moeten betalen. "Daar viel nog wel een en ander te verbeteren."

Oud-minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) noemde de provisies van zo'n tachtig procent die DSB berekende bij koopsompolissen vorig jaar 'totaal idioot'. Het inmiddels failliete DSB werd groot door dit soort polissen te verkopen bij hypotheken, ook als klanten die helemaal niet nodig hadden.

Zalm wil aanblijven bij ABN Amro. Hij vindt dat zijn reputatie gezuiverd is nu De Nederlandsche Bank heeft geoordeeld dat hij geschikt is als bankbestuurder, ook al denkt de Autoriteit Financiële Markten daar anders over. "Ik ben er klaar mee," zegt Zalm.

Bekijk ook de EénVandaag-reportage 'Economen verdeeld over positie Zalm'.


Archieffoto Gerrit Zalm