Nederland kiest nieuwe gemeenteraden

Redactie

Nederland gaat vandaag naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Landelijk gezien zijn vooral de deelname van de PVV en de opmars van de PvdA opvallend.

Volgens de laatste peilingen is de PvdA in de kiezersgunst gestegen nadat de partij twee weken geleden uit het kabinet stapte. Volgens de laatste Politieke Barometer van het bureau Synovate gaat de PvdA omhoog naar 17,5 procent, vergeleken met 13,9 procent vóór de val van het kabinet.

De PvdA zit nog wel ruimschoots onder de 23,4 procent van de stemmen die de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 kreeg. Het CDA is sinds de val van het kabinet gedaald in de peilingen, maar stevent nog wel af op winst ten opzichte van vier jaar geleden, toen de partij 16,9 procent van de stemmen haalde.

Het is voor het eerst dat de PVV van Geert Wilders meedoet aan gemeenteraadsverkiezingen. De PVV is alleen present in Almere en Den Haag. In Almere wordt de PVV volgens een recente peiling meteen de grootste partij, gevolgd door de PvdA. In Den Haag moet de PVV de PvdA voor zich laten gaan, en mogelijk ook de VVD.

De voorspellingen over de opkomst lopen nogal uiteen. Vier jaar geleden bracht ruim 58 procent van de kiezers een stem uit voor de gemeenteraad.

De uitslag van de verkiezingen wordt in politiek Den Haag gezien als een belangrijke graadmeter voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer, die op 9 juni worden gehouden. Wel wordt het beeld vertekend doordat mensen vandaag ook op lokale partijen kunnen stemmen. Die waren in 2006 goed voor ongeveer een kwart van alle stemmen.

Neem ook eens een kijkje in het FOK!-themaforum Verkiezingen 2010.