Katholieke kerk biedt excuus voor misbruik aan

Bram (vulli)

Het hoofd van de Duitse katholieke kerk, Reinhard Zollitsch, heeft vandaag excuses aangeboden aan alle slachtoffers van seksueel misbruik door priesters. Zollitsch, het hoofd van de Duitse bisschoppelijke raad, keurde het misbruik sterk af en noemde het een 'afschuwelijke misdaad'. "In de kerk weegt misbruik bijzonder zwaar, omdat kinderen en jongeren een bijzonder vertrouwen in een priester hebben", aldus Zollitsch.

De bisschop zwoer alle zaken uitvoerig te onderzoeken en volledig samen te werken met de aanklagers. Hij beloofde ook de zaak aan te kaarten bij Paus Benedictus XVI, met wie hij volgende maand een ontmoeting heeft. De richtlijnen omtrent seksueel misbruik zullen opnieuw worden bekeken en waar nodig worden aangepast.

De reactie van Zollitsch, vlak voor aanvang van een conferentie van bisschoppen in Freiburg, is de eerste reactie van hoog niveau. De reden van zijn lange zwijgen was volgens Zollitsch dat hij niet vooruit wilde lopen op de bisschoppenconferentie. Zijn uitspraak van vandaag noemde Zollitsch dan ook een persoonlijke stellingname.

Afgelopen weken meldden zich tientallen slachtoffers die zeiden dat ze in de jaren zeventig en tachtig door priesters op jezuïetenscholen misbruikt waren.