Bewoners sluiten polder af en roepen republiek uit

Redactie

Boze bewoners uit de Horstermeerpolder in de buurt van Nederhorst den Berg hebben de polder afgesloten en daar 'een nieuwe republiek uitgeroepen'. De bewoners zijn boos omdat de provincie Noord-Holland, waar de polder onder valt, van plan is een deel van het gebied onder water te zetten. Dat meldt een woordvoerder van actievoerders.

Sinds vanochtend sloten zij de enige toegangsweg tot de polder van twee kanten af met slagbomen. Op het naastgelegen fietspad werden dranghekken geplaatst. Alleen passanten met een vlaggetje van de Republiek Horstermeerpolder mochten passeren. Enkele automobilisten die geen vlaggetje hadden, waren niet van de actie gediend. Vanmiddag werd de blokkade opgeheven, omdat er morgen een gesprek met de provincie is.

De bewoners zijn volgens de woordvoerder al vijftien jaar in gesprek met de provincie. Het plan vertoont parallellen met de Noord/Zuidlijn in Amsterdam, stelt de zegsman. "Eerst wordt er veel geld ingepompt, zodat het plan uiteindelijk wel door moet gaan". De actie zou worden gesteund door zo'n 850 van de ongeveer duizend polderbewoners. De provincie wil met het plan de daling van de grondwaterstand tegengaan.