'Kraamenclave' voorkomt uitsterven Vlaardinger

Redactie

Enkele vierkante meters in het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis worden uitgeroepen tot Vlaardings grondgebied. Het gaat om de eerste 'kraamenclave' in Nederland, laat de PvdA-afdeling in Vlaardingen vandaag weten. Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken is een verzoek ingediend om de enclave een officiële status te verlenen.

De drastische maatregel is genomen omdat het aantal geboortes in Vlaardigen vorig jaar met 85 procent is gedaald. Dat kwam door de vestiging van het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam. Kinderen die daar worden geboren, moeten in die gemeente worden aangegeven. Omdat steeds meer vrouwen in het ziekenhuis bevallen, dreigt de geboren en getogen Vlaardinger uit te sterven.

Sinds de opening van het nieuwe ziekenhuis, eind 2008, werden in Schiedam 622 kinderen geboren van wie de ouders in Vlaardingen wonen. In Vlaardingen zelf werden 114 kinderen geboren.

Veel trotse ouders willen volgens PvdA-wethouder Hans Versluijs dat hun kind een 'echte' Vlaardinger is. Als de proef met de kraamenclave een succes wordt, wil de partij het concept ook in de rest van het land invoeren.

Het probleem speelt namelijk niet alleen in Vlaardingen. Nederland heeft 431 gemeenten, terwijl er maar 130 ziekenhuizen zijn. Dertig jaar geleden baarde zeventig procent van de vrouwen nog in eigen huis, nu is dat nog maar zo'n dertig procent. Bevallen in de eigen gemeente wordt daardoor steeds moeilijker.

De kraamenclave wordt komende donderdag geopend. Versluijs onthult dan een plaatsnaambord van zijn gemeente bij de ingang van de enclave.