Athene: EU ontbeert leiderschap bij crisis

Redactie

Een gebrek aan leiderschap in de Europese Unie heeft de financiële crisis in Griekenland verergerd; de EU was niet in staat om de kapitaalmarkt, die vreest voor een falen van Griekenland bij het terugdringen van het begrotingstekort, te kalmeren. Dat heeft de Griekse vicepremier, Theodoros Pangalos, vandaag gezegd. De EU-leiders zijn volgens Pangalos 'niet opgewassen tegen de immense taak' op een goede manier met de crisis om te gaan.

"Ik ben van mening dat het hedendaagse Europa geen politiek leiderschap heeft", aldus Pangalos in een tv-interview. "De mensen die het fortuin van Europa beheren zijn niet opgewassen tegen hun taak. Ik geloof dat als Delors de leiding had in Europa, Mitterand in Frankrijk en Kohl in Duitsland (...) de situatie niet hetzelfde zou zijn geweest." Pangalos refereerde aan de voormalige voorzitter van de EU-commissie, Jacques Delors, aan wijlen de Franse president François Mitterrand en aan de voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl.

Pangalos gaf het interview op een moment dat vertegenwoordigers van de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Athene waren om aan een rigoureuze inspectie van Griekse overheidsbegroting te beginnen. De EU heeft Griekenland tot 16 maart de tijd gegeven om verbeteringen van de begroting te laten zien. Als dat niet lukt, zullen er strengere bezuinigingsmaatregelen moeten worden genomen.

De Griekse socialistische regering heeft beloofd om -als dat nodig blijkt- drastischer maatregelen te nemen om het begrotingstekort van 12,7 procent terug te brengen naar 8,7 procent, ondanks protesten van de vakbonden, die voor woensdag een algemene staking hebben aangekondigd.

Door stakingsacties bij de douane zijn reeds brandstoftekorten ontstaan. De bevoorradingsproblemen zijn iets kleiner geworden, nu de douane gisteren besloot weer aan het werk te gaan. Een Griekse rechtbank had bepaald dat de staking onwettig was.

Een opiniepeiling die gisteren in de Griekse krant Ethnos werd gepresenteerd, liet zien dat bijna zestig procent van de Grieken gelooft dat de bezuinigingsmaatregelen een stap 'in de goede richting zijn'. Ruim driekwart van de Grieken denkt dat de vakbonden moeten inbinden tot het eind van de crisis in zicht is.