Rozendaal welvarendste gemeente van Nederland

Redactie

De Gelderse gemeente Rozendaal is de meest welvarende van Nederland. Het heeft het grootste aandeel huishoudens met een hoog inkomen en het hoogste percentage huishoudens met een groot vermogen, blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ruim zes op de tien huishoudens in Rozendaal hebben een besteedbaar inkomen van meer dan veertigduizend euro per jaar. Over heel Nederland genomen is dat een kwart van de zeven miljoen huishoudens. Ook een kwart heeft een vermogen van meer dan 222.000 euro. In Rozendaal hebben zeven van de tien huishoudens zo'n groot vermogen.

Rozendaal is de enige gemeente in de top tien die niet in of bij de Randstad ligt. Bloemendaal, waar 53 procent een hoog inkomen heeft, staat op de tweede plaats. Abcoude volgt met vijftig procent. In Laren en Blaricum heeft 49 procent van de huishoudens een hoog inkomen.

Als het gaat veel vermogen scoort Noord-Brabant echter beter. De gemeenten met de meeste huishoudens met een kapitaal van meer dan 222.000 euro liggen vooral in Noord-Brabant. Na Rozendaal volgen Alphen-Chaam, Sint Antonis, Boekel, Oirschot, Heeze-Leende, Reusel, de Miederen en Hilvarenbeek. Alleen Laren en Bloemendaal liggen in of bij de Randstad.

Gemeenten waar zowel het inkomen als het vermogen hoog zijn liggen dan weer vaker in of bij de Randstad. Overigens zeggen cijfers als deze niet alles, omdat een inkomen laag kan lijken doordat iemand vooral verdient met aandelenhandel.