Burgerdoden bij NAVO-luchtaanval in Uruzgan

Redactie

Minstens 21 Afghaanse burgers zijn gisteren om het leven gekomen bij een luchtaanval van de NAVO op een konvooi voertuigen in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. Dit heeft het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken vandaag bekendgemaakt.

De NAVO erkende dat inderdaad een konvooi voertuigen is gebombardeerd. De NAVO dacht met een konvooi van de Taliban van doen te hebben, maar ontdekte naderhand dat er vrouwen en kinderen in de minibussen zaten.

Een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken in Kabul zei dat er 21 doden zijn gevallen en nog twee mensen worden vermist. Verder zijn er veertien gewonden. Volgens de woordvoerder zaten er in totaal 42 mensen in de minibussen, allen burgers.

"Het tragische verlies van onschuldige levens doet ons bijzonder veel verdriet", zei NAVO-commandant generaal Stanley McChrystal. "Ik heb onze strijdkrachten duidelijk gemaakt dat we hier zijn om het Afghaanse volk te beschermen en dat het vertrouwen van de bevolking in onze missie wordt ondermijnd als er per ongeluk burgers worden gedood of verwond. We zullen dubbel ons best doen om dat vertrouwen te herwinnen."

McChrystal heeft gisteren aan president Hamid Karzai zijn verontschuldigingen aangeboden, zei de NAVO. Zowel de Afghaanse regering als de NAVO heeft een onderzoek ingesteld.