Duitse bob wint, Nederland veertiende

Olga Kroeders

Andre Lange en Kevin Kuske hebben op de Spelen van Vancouver hun olympische titel in de tweemansbob geprolongeerd. De Duitsers stonden na twee runs al aan de leiding en hielden die voorsprong zondag in de derde en vierde run vast. De Nederlandse bob van Edwin van Calker en Sybren Jansma bleef met de veertiende plaats ver achter bij de verwachtingen.

Stuurman Van Calker liet na de teleurstellende eerste dag zien nog altijd niet de juiste lijn op de lastige baan van Whistler gevonden te hebben. Samen met remmer Jansma zakte hij zelfs nog een plaatsje verder weg van dertien naar veertien. Ondanks alle tijd en geld die in de ontwikkeling van de Nederlandse bob is gestoken, is de progressie in vergelijking met de negentiende plaats van Arend Glas in Turijn te verwaarlozen.

Voor Lange, die na de Spelen afscheid neemt van de wedstrijdsport, betekent de gouden race een uiterst succesvol einde van zijn carrière. De 36-jarige Duitser won eerder twee keer goud in Turijn en een keer in Salt Lake City. Daarmee is hij de succesvolste bobsleeër in de olympische geschiedenis.

Van Calker krijgt overigens nog wel een kans op revanche. Later komt hij ook uit als stuurman in de viermansbob.