'Meeste scheepswerven werken onveilig'

Redactie

Acht van de tien scheepswerven overtreden de regels voor veilig werken. Risico's worden onderschat en er is veel gebrek aan kennis, concludeert de Arbeidsinspectie na controles bij honderdtwintig werven waar schepen worden gebouwd, gerepareerd of onderhouden.

De inspectie vond 340 overtredingen. Bij 42 bedrijven werden vier of vijf overtredingen gevonden, zij krijgen snel opnieuw bezoek.

Bij scheepswerven gebeuren veel ongelukken, een kwart komt doordat werknemers van ladders of steigers vallen of in een mangat storten. Toch heeft een op de vijf overtredingen nog altijd te maken met valgevaar. De inspecteurs zien nog vaak gammele steigers, verkeerd geplaatste ladders of geen leuningen terwijl die er wel moeten zijn.

Ook machines zijn vaak onveilig. Zo ontbreekt vaak een noodstop of hebben werknemers de afscherming van bewegende delen verwijderd omdat dat gemakkelijker werkt.

Verder wordt in afgesloten ruimtes vaak niet gecontroleerd of er nog genoeg zuurstof is en of er geen gevaarlijke gassen ophopen. Op de werven zijn wel vaak middelen aanwezig om werknemers te beschermen tegen de kankerverwekkende rook die bij lassen vrijkomt, maar ze maken er meestal geen gebruik van.

De scheepswerven kunnen volgens de Arbeidsinspectie een voorbeeld nemen aan de metaalbranche, waar veel verbeteringen zijn doorgevoerd.