Russische ijshockeyers herpakken zich

Denny (nyny83)

Rusland heeft de derde wedstrijd op de Olympische Winterspelen in Vancouver gewonnen. Na een verrassende nederlaag in overtime tegen Slowakije werd Tsjechië met 4-2 verslagen. Evgeni Malkin, een van de sterspelers van de Pittsburgh Penguins, werd man van de wedstrijd met twee goals.

Na de nederlaag tegen Slowakije werden de lines van Rusland wat door elkaar gehusseld. Evgeni Malkin speelde samen met Alexander Ovechkin en Alexander Semin, terwijl Pavel Datsyuk samen met Ilya Kovalchuk en Maxim Afinogenov speelde. De overige twee lines bleven hetzelfde. Tsjechië zag geen reden om de lines te veranderen gezien de eerdere twee overwinningen.

De eerste periode eindigde in 1-1 nadat beide ploegen in de powerplay scoorden. Vooral de straf voor de Tsjechen (Jaromir Jagr voor het vasthouden van Datsyuk) was discutabel. Malkin scoorde met een schot vanuit een lastige hoek nadat goalie Tomas Vokoun de puck kwijtraakte in een scrimmage voor het doel. Tomas Plekanec scoorde voor de Tsjechen uit een pass van Patrick Elias.

In de tweede periode wist Viktor Kozlov knap tegendraads te scoren. Even later, in de Tsjechische powerplay, leek Tsjechië te scoren, maar de goal werd afgekeurd. Jagr probeerde een losliggende puck binnen te werken, maar de Russische verdediger Andrei Markov werkte de puck met zijn hand weg van de doellijn. Even later ging de puck alsnog duidelijk over de lijn, maar de goal werd afgekeurd omdat de scheidsrechter al gefloten had. Op zich terecht, maar in het stadion veroorzaakte het veel rumoer omdat de puck toch echt over de lijn ging.

In de derde periode leek Malkin de wedstrijd definitief te beslissen door een pass van Semin zittend op één knie binnen te schieten, maar zeventien seconden later was het alweer 3-2 via Milan Michalek, die kon scoren omdat Jagr ruimte maakte bij het doel. De rest van de wedstrijd bleef de Russische goalie Evgeni Nabokov foutloos, waardoor de enige goal die nog viel voor de Russen was. Datsyuk scoorde in een leeg net toen Tsjechië de goalie van het ijs haalde voor een extra schaatser.

Rusland staat na deze overwinning bovenaan in de stand, maar vrijwel alle concurrenten moeten nog spelen. De beste vier ploegen van de twaalf in totaal plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales, de overige vier moeten nog een extra wedstrijd spelen.