Vanaf vandaag grote staking bij Lufthansa

static

Bij Lufthansa begon vannacht de grootste staking uit de Duitse luchtvaartgeschiedenis. Zo'n 4500 piloten zijn opgeroepen tot donderdag het werk neer te leggen. De luchtvaartmaatschappij heeft besloten twee op de drie vluchten te schrappen. Ook de allerlaatste pogingen om het conflict aan de onderhandelingstafel op te lossen zijn gisteren mislukt.

De piloten gaat het er vooral om hun arbeidsplaatsen in het Lufthansa-concern veilig te stellen. Volgens de pilotenvakbond Cockpit worden de vliegers steeds vaker bij goedkopere maatschappijen met versoberde arbeidsvoorwaarden ondergebracht. Lufthansa wijst de klacht van de hand. De onderneming heeft de vliegers tot 2012 banengaranties aangeboden, die met eventueel een verlenging tot 2014.

De Duitse minister van verkeer Peter Ramsauer heeft tevergeefs geprobeerd de partijen weer om de onderhandelingstafel te krijgen. Ramsauer zegt dat de toch al zwaar aangeslagen luchtvaartbranche een nieuwe zware klap te verduren krijgt. Bovendien vreest hij 'imagoverlies voor een van de meest gerenommeerde vliegmaatschappijen ter wereld'.

Behalve bij Lufthansa en dochter Germanwings wordt er ook gestaakt bij Lufthansa Cargo. Het concern verwacht door de staking een directe verliespost van honderd miljoen euro te lijden.