Nederlanders met cocaïne gepakt

static

De Peruaanse politie heeft een 63-jarige Nederlander met 1,5 kilo cocaïne in zijn bezit aangehouden. De man werd aangehouden op het internationale vliegveld nabij de Peruaanse hoofdstad Lima. Hij wilde met de drugs naar Spanje vliegen. Op het Madrileense vliegveld Barajas werd een Nederlander met een kilo drugs aangehouden, meldt het Spaanse persbureau EFE.

In Peru worden regelmatig Nederlandse drugssmokkelaars gepakt. Eind vorig jaar zaten er in Peru 114 Nederlanders vast om drugs. De straffen voor drugssmokkel liggen in Peru vele malen hoger dan in Nederland. De levensomstandigheden in de gevangenissen van het Zuid-Amerikaanse land staan te boek als erbarmelijk. Peru is na Colombia de grootste producent van cocaïne ter wereld. Nederland en Spanje zijn populaire smokkelbestemmingen.

Donderdag werd in Madrid een 55-jarige Nederlander aangehouden met drugs bij zich. Hij zat op een vlucht vanuit de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires en had een kilo cocaïne bij zich. De man had de drugs ingeslikt.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zitten er in totaal zo'n 2500 Nederlanders vast in buitenlandse gevangenissen, waarvan het merendeel voor drugssmokkel. Dit aantal is de afgelopen jaren hard gestegen.