Peiling: 'Meer schuld CDA dan PvdA aan val kabinet'

bennootje

Niet de PvdA, maar het CDA treft schuld aan de val van het kabinet Balkenende IV. Dat denken de meeste Nederlanders althans, meldt het televisieprogramma EenVandaag na onderzoek onder ruim twaalfduizend leden van het opiniepanel van het programma.

Van de deelnemers wijst 37 procent het CDA aan als de partij die schuldig is aan de val. De PvdA krijgt van 29 procent de schuld. De achterban van beide partijen staan lijnrecht tegenover elkaar: 70 procent van de PvdA-stemmers wijst met de beschuldigende vinger naar het CDA, terwijl 71 procent van de CDA-aanhang naar de PvdA wijst.

Een meerderheid van 62 procent vindt de val van het kabinet een goede zaak. Onder PvdA-stemmers is dit zelfs 68 procent. Twee op de drie CDA-stemmers vinden het een slechte zaak.

Vier op de tien deelnemers vindt dat de PvdA de partij is die het meest te winnen heeft bij de kabinetsval. Slechts vijf procent denkt dat het CDA er het meest mee te winnen heeft. Overigens denkt 44 procent dat geen van de drie coalitiepartijen er enige baat bij heeft.