'Dode' Colombiaanse vrouw beweegt arm

Redactie

Een Colombiaanse vrouw die doodverklaard was, bewoog haar arm net toen de uitvaartverzorger haar wilde injecteren met balsemvloeistof. Dat hebben artsen vandaag gezegd.

De 45-jarige Noelia Serna werd direct terug naar het ziekenhuis gebracht. Haar kansen om te overleven zijn klein, zei de directeur van het ziekenhuis in de stad Cali.

Serna, een MS-patiënte, werd maandag in het ziekenhuis opgenomen omdat ze een hartaanval had gehad. Ze overleefde tien uur aan de beademing, maar kreeg een tweede hartaanval, waarna haar lichaam niet meer reageerde op reanimatie. Ze werd gisteren doodverklaard. Twee uur later kreeg de uitvaartverzorger de schrik van zijn leven toen Noelia haar arm bewoog terwijl hij haar wilde balsemen.

Sporadisch komt het voor dat iemands hartslag naar een dusdanig lage frequentie gaat, dat die niet meer waargenomen wordt door artsen. Iemand kan dan onterecht doodverklaard worden, zegt arts Juan Mendoza Vega van de Colombiaanse medische raad voor ethiek. "Dit kan voorkomen, maar het is niet zo dat iemand opnieuw tot leven gewekt wordt, want de persoon is nooit dood geweest."