Rouvoet onaangenaam verrast door Bos

bennootje

Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) is 'onaangenaam verrast' door de mededeling van PvdA-leider Wouter Bos dat hij definitief niet wil dat Nederland langer in Uruzgan blijft.

Na een bezoek aan premier Jan Peter Balkenende (CDA) sprak Rouvoet van een 'vrij onverwachte wending'. Met Balkenende heeft hij de ontstane situatie besproken.

Net als Balkenende vindt Rouvoet dat het kabinet vrijdag nog geen besluit kan nemen over de toekomst van de missie in Afghanistan, zoals Bos wil. "Ik heb nog geen voorstel gezien. Pas als er een voorstel is, kunnen we een besluit nemen."

Balkenende zei eerder vanmiddag dat er wat hem betreft nog verschillende opties op tafel liggen. Die wil hij bespreken in het kabinet en daarvoor is ook contact met het NAVO-hoofdkwartier en andere NAVO-landen nodig. "Ik roep iedereen op hier zorgvuldig mee om te gaan", zei Balkenende.

Balkenende zei verder dat het 'niet dienstig' is om te speculeren over een kabinetscrisis. Rouvoet zei dat een kabinetscrisis wat hem betreft 'niet aan de orde' is.

Bos heeft de top van het kabinet vanochtend te verstaan gegeven dat de PvdA definitief wil vasthouden aan wat het kabinet eind 2007 heeft afgesproken: dat de Nederlandse troepen eind dit jaar weg zijn uit Uruzgan. Hij zei dat het kabinet daar vrijdag toe moet besluiten.

Wat doe je nou Wouter? (foto: FOK!)