'Gelderland laat foutje van halve ton zitten'

Redactie

Drie medewerkers van de provincie Gelderland hoeven 54.000 euro onterecht ontvangen salaris niet terug te betalen. De reden daarvoor is dat het niet hun schuld was dat ze het geld kregen, schrijft het tijdschrift voor ambtenaren en bestuurders Binnenlands Bestuur vandaag.

Het gaat om drie voorzitters van streekcommissies. Gelderland heeft vijf streekcommissies die het bestuur adviseren over het landelijke gebied. Omdat de voorzitters verschillende vergoedingen kregen, onderzocht de provincie waar de voorzitters recht op hebben.

Toen bleek volgens Binnenlands Bestuur dat de voorzitters al sinds januari 2007 bijna 570 euro per maand krijgen. Volgens de norm mag het niet meer dan honderd euro per maandelijkse vergadering zijn. Een van de voorzitters mag zelfs helemaal geen vergoeding krijgen omdat hij al een andere gesubsidieerde instelling aanstuurt.

Omdat bij de voorzitters de indruk was gewekt dat alles in orde was, hoeven zij niets terug te betalen. Ook krijgen de voorzitters voortaan driehonderd euro per maand. Meer dan de norm, maar het bestuur van de provincie, Gedeputeerde Staten, zegt de 'inzet en betrokkenheid' van de voorzitters zeer te waarderen.

Eén Statenlid is het daar volgens Binnenlands Bestuur in ieder geval niet mee eens. Toine van Bergen (Groep van Bergen/Democratische Partij voor Solidariteit) vindt dat de voorzitters het te veel ontvangen geld terug moeten betalen en voortaan niet meer dan de norm moeten ontvangen.

De provincie was niet direct beschikbaar voor een reactie.