Waterkanon bij betoging neonazi's

Veerle (Volpez)

Bij een betoging van Neonazi's in het Duitse Dresden heeft de politie een waterkanon en traangas ingezet om linkse en rechtse demonstranten uit elkaar te houden. Er zijn hierbij geen gewonden gevallen en er is niemand gearresteerd, laat de NOS weten.

De Neonazi's zijn vandaag in Dresden om het bombardement op de stad te herdenken. Geallieerde vliegtuigen bombardeerden 65 jaar geleden de stad. Tienduizenden mensen kwamen om het leven bij dit bombardement en de daarop volgende vuurstormen. Volgens de neonazi's is dit een oorlogsmisdaad en bewijst dit dat niet alleen de nazi's verantwoordelijk waren voor de gruwelijkheden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ongeveer duizend neonazi's uit Duitsland en omringende landen zijn voor de herdenking naar de stad gekomen voor de 'rouwmars', terwijl men had ingeschat dat er ongeveer zevenduizend rechtse demonstranten zouden komen. Ook zijn er tweeduizend linkse actievoerders in Dresden aanwezig.

Tot nu toe weet de politie de groepen nog op enkele honderden meter van elkaar af te houden. De plaats van het protest van de neonazi's, het treinstation van de stad, is hermetisch afgesloten. Er cirkelt bovendien een helikopter boven de stad en de ME staat paraat. De betoging werd in eerste instantie verboden door de stad, maar een rechter heeft besloten dat deze gewoon door mag gaan.