Olympische spelen officieel geopend

JJdJ1984

De Olympische Spelen in Canada zijn vannacht tijdens een spectaculaire openingsceremonie geopend. De ceremonie begon met het stilstaan bij het overlijden van de Georgische rodelaar Nodar Kunaritashvili na een gruwelijk trainingsongeluk op de Whister Sliding Centre.

Jaques Rogge zei hierover: "Dit is een dag van rouw." Na kort overleg besloot de Georgische ploeg gewoon deel te nemen aan de openingsceremonie in het BC Place-stadion. De sporters droegen rouwbanden en kregen bij binnenkomst in het stadion een staande ovatie. Nadat de Olympische vlag halfstok was gehangen was er ook nog tijd voor een minuut stilte.

Ruim 60.000 toeschouwers waren tijdens de openingsceremonie getuige van de feestelijkheden die de organisatie prima had georganiseerd. De deelnemers werden welkom geheten door een groot aantal vertegenwoordigers van de oorspronkelijke bevolking van Canada. Na een ceremonie van 3 uur en het afleggen van de Olympische eed werd de Olympische vlam ontstoken door ijshockeyheld Wayne Gretzky.

De komende weken zullen ruim 2500 atleten gaan strijden om het eremetaal. De Canadese organisatie gaat uit van 250.000 toeschouwers en wereldwijd drie miljard kijkers. 

Olympische spelen officieel geopend (foto: Novum)