DSB verdiende ¤422 miljoen aan koopsommen

Peter (pberends)

De DSB Bank heeft voor zijn bankroet 422 miljoen euro verdiend met koopsompolissen. Dit meldt het NRC. De krant heeft een intern stuk in handen gekregen. De bank van Dirk Scheringa ging in oktober failliet. Daarvoor werd de DSB groot door de omstreden koppelverkoop van leningen en dure verzekeringen.

De miljoenen werden opgestreken als provisie. De provisie was gemiddeld rond de 50 procent van de koopsom. Bij sommige verzekeringen liep dat op tot wel 85 procent. In totaal verkocht DSB de afgelopen tien jaar voor 875 miljoen euro aan koopsommen; waarvan dus 422 miljoen euro direct als winst opgestreken werd.

Klanten kregen soms dure verzekeringen verkocht die ze niet nodig hadden, zoals arbeidsongeschiktheid-, overlijdensrisico- en werkloosheids-verzekeringen. Koppelverkoop werd toegepast, zoals het dreigen van het verhogen van de hypotheekrente als men niet de koopsompolis aanschafte.

In het stuk staat ook hoeveel DSB klanten zou compenseren bij een eventuele regeling met de gedupeerden. Dit zou in het slechtste scenario 148 miljoen euro kosten, in het beste scenario 69 miljoen euro.


DSB Bank drukte 422 miljoen euro achterover met te dure koopsompolissen