'Rusland en VS dicht bij ondertekening verdrag'

Redactie

In de gesprekken tussen Rusland en de Verenigde Staten over een opvolger van het START-verdrag lijkt nu eindelijk een doorbraak te zijn geboekt. De twee landen zijn het eens geworden over het opnemen van een passage in het verdrag die een verband legt tussen offensieve nucleaire wapens en de verdediging ertegen. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur in Moskou, John Beyrle, vandaag geschreven in een blogpost.

"Het verdrag gaat over offensieve systemen en niet over defensieve systemen, maar omdat we erkennen dat er een logisch verband tussen de twee systemen bestaat, zijn onze presidenten overeengekomen dat het verdrag een passage zal bevatten over de verbinding tussen de beide systemen", aldus Beyrle.

Al in juli werd door de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev een verband gelegd tussen de twee typen wapens, maar Washington weigerde dit verband expliciet in het verdrag op te nemen, ondanks een dringend verzoek daartoe van Rusland.

De twee landen hoopten in december een nieuw verdrag te kunnen tekenen. Dit werd echter vertraagd door Ruslands argwaan over de plannen van de VS om een raketschild te bouwen in Europa. Volgens Washington zou dit raketschild bescherming moeten bieden tegen een aanval vanuit Iran, maar Moskou zag het raketschild als een verstoring van de balans tussen de Russische en westerse nucleaire machten. De Russische generaal Nikolai Makarov zei eergisteren dat het raketschild een grote bedreiging voor de veiligheid zou zijn.

Het opnemen van de passage behaagt Rusland, maar maakt het wellicht moeilijk voor het Witte Huis om goedkeuring voor het verdrag te krijgen in de Amerikaanse Senaat. Dmitri Trenin, hoofd van een Russische denktank, denkt echter dat dat wel meevalt. Volgens hem wordt de ontwikkeling van de Amerikaanse verdediging tegen raketten niet beperkt door de passage. Hij zei dat het opnemen van de passage essentieel is voor het overtuigen van oorlogszuchtige personen in het Russische leger.

Trenin verwacht dat het nieuwe verdrag voor april wordt getekend. Dan vindt er een top plaats waarbij de wereldwijde non-proliferatie wordt besproken. De VS en Rusland willen dan laten zien dat ze serieus bezig zijn met de vermindering van het aantal kernwapens.