Beroepsverbod en werkstraf geŽist tegen advocaat

Redactie

Advocaat Jacob Cornegoor mag als het aan het Openbaar Ministerie ligt zijn beroep twee jaar niet uitoefenen. Justitie eiste vandaag ook een taakstraf van 240 uur en een boete van vijftigduizend euro tegen de raadsman, die wordt vervolgd voor valsheid in geschrifte in de affaire waarbij het Rotterdamse Havenbedrijf en de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) zijn betrokken.

Cornegoor, partner bij advocatenkantoor Spigthoff, was advocaat van RDM-eigenaar Joep van den Nieuwenhuijzen. Hij zou twee onjuiste verklaringen, zogenoemde legal opinions, over de tekenbevoegdheid van de voormalige havenbedrijfdirecteur Willem Scholten over een garantstelling voor RDM hebben afgegeven.

Cornegoor schreef volgens het functioneel parket aan een kredietverstrekker dat Scholten voor de garanties geen toestemming nodig had van de raad van commissarissen en zou ook hebben gezegd dat hij juridisch adviseur van het havenbedrijf was. De Commerzbank verstrekte mede op basis van de legal opinions 38 miljoen euro aan RDM.

Scholten gaf na de vermeende vervalsing voor meer dan honderd miljoen euro aan garanties voor leningen aan bedrijven van Van den Nieuwenhuyzen, die er financieel niet rooskleurig voorstonden. De affaire kwam eind augustus 2004 aan het licht. Scholten meldde de bankgaranties niet aan zijn superieuren. Volgens het OM was Cornegoor van al deze zaken op de hoogte. De advocaat ontkent de aantijgingen.

Scholten moet volgende maand voor de rechter komen.