Vertrouwen in kabinet terug naar dieptepunt

Bram (vulli)

Nog zo'n drie op de tien Nederlanders hebben vertrouwen in het kabinet. Dat is ongeveer even weinig als anderhalf jaar geleden, blijkt vandaag uit de politieke barometer van bureau Synovate.

Snel na het uitbreken van de financiële crisis steeg het percentage van de bevolking dat vertrouwen heeft in het kabinet naar veertig. Dat kwam onder meer door het optreden van minister van Financiën Wouter Bos (PvdA). De kiezers van de regeringspartijen hebben het meeste vertrouwen in de regering. Bij CDA'ers is dat zelfs 84 procent. Slechts vijf procent van de PVV'ers heeft fiducie in het kabinet.

Het kabinet krijgt nu het rapportcijfer 5,2, terwijl dat medio vorig jaar nog een 5,5 was. Het rapportcijfer voor Wouter Bos steeg in het najaar van 2008 van 4,9 in september tot 6,2 in november. Deze week zou Bos met een 5,5 nog wel een hoger cijfer krijgen dan premier Jan Peter Balkenende (CDA), die een magere 5,0 scoort. Een halfjaar geleden was dat nog een 5,5.

De coalitiepartijen doen het wisselend in de week dat het kabinet reageerde op het rapport van de commissie Davids. De ChristenUnie wint twee virtuele zetels ten opzichte van vorige week en komt uit op acht. Het CDA wint er een en komt uit op 34. De PvdA verliest een zetel in de peiling en daalt naar twintig.

Geert Wilders' PVV verliest voor de tweede week achtereen. Deze week lijdt de partij twee zetels verlies en gaat terug naar 24. Nog altijd veel vergeleken met de negen huidige zetels. De VVD en de SP verliezen beide een zetel en komen op respectievelijk zeventien en twaalf zetels. GroenLinks en Rita Verdonk zouden er beide een bij krijgen.

Inmiddels weet 37 procent van de Nederlanders dat op 3 maart gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. Vorige week was dit nog een kwart.

Vertrouwen in kabinet terug naar dieptepunt
Vertrouwen daalt naar dieptepunt (foto: Novum)