7-jarige mag sambakoningin zijn

Redactie

Een Braziliaanse rechter heeft bepaald dat een 7-jarig meisje aanstaande maandag tijdens het carnaval voor een vol stadion in Rio de Janeiro de samba mag dansen. De kinderbescherming had geprobeerd dit te voorkomen, maar de vader van het meisje zei na de uitspraak te hebben geweten dat het recht zou zegevieren.

Het meisje, Julia Lira, zal in het stadion optreden als carnavalskoningin van een samba-orkest, een rol die gewoonlijk is weggelegd voor sensuele volwassen modellen. Haar optreden zal rechtstreeks te zien zijn op de Braziliaanse televisie.

Het hoofd van de kinderbescherming van Rio, Carlos Nicodemos, zei dat de uitspraak van de rechter een verkeerd precedent schept, gezien het feit dat seksuele uitbuiting van kinderen een probleem vormt in Brazilië. De vader van het meisje, tevens voorzitter van het betreffende samba-orkest, noemde de zorgen over het welzijn van zijn dochter overdreven. De kinderbescherming gaat in beroep tegen de uitspraak.

Twee jaar geleden voorkwam de rechter dat het orkest, Viradouro, aan de carnavalsoptocht in Rio zou deelnemen met een praalwagen met daarop een als Adolf Hitler verklede danser, omgeven door naakte mensen die Holocaust-slachtoffers moesten verbeelden.