Geluidsnormen Schiphol niet opnieuw overschreden

Redactie

De luchtvaartsector heeft zich niet opnieuw schuldig gemaakt aan het overschrijden van de geluidsnormen op Schiphol. Dat meldt de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) vandaag. De IVW houdt toezicht op de naleving van de veiligheids- en milieunormen die gelden voor Schiphol.

In juli vorig jaar kondigde de inspecteur-generaal van de IVW maatregelen af om te voorkomen dat opnieuw overschrijdingen van de zogenoemde grenswaarden voor de geluidsbelasting zouden plaatsvinden. In het zogenoemde gebruiksjaar 2008 was dat op drie locaties ten zuiden van Schiphol gebeurd. De luchtvaartsector heeft zich aan deze maatregelen gehouden.

Volgens de IVW is het gebruik van de luchthaven van 1 november 2008 tot en met 31 oktober 2009, het gebruiksjaar 2009, binnen de veiligheids- en milieunormen gebleven. Wel heeft Luchtverkeersleiding Nederland een van de regels voor het baangebruik overtreden.

Een luchtverkeersleider heeft op 30 juni vorig jaar kort na 23.00 uur een start vanaf de Zwanenburgbaan laten plaatsvinden, terwijl dat na 23.00 uur niet meer mocht. IVW stapt voor deze overtreding naar de rechter.

In drie gevallen zijn bouwwerkzaamheden stopgezet en waarschuwingsbrieven aan de betreffende aannemers gestuurd, omdat bouwkranen in de buurt van de luchthaven niet voldeden aan de geldende hoogtebeperkingen. Drie luchtvaartmaatschappijen kregen daarnaast een dwangsom opgelegd, omdat ze op Schiphol vluchten hadden uitgevoerd op een tijdstip waarvoor ze geen toestemming hadden gekregen. Door deze dwangsom zijn ze niet opnieuw de fout ingegaan.