Meer zaken opgelost door anonieme tips

Redactie

Het aantal zaken dat via een belletje naar tiplijn meld misdaad anoniem is opgelost, is vorig jaar flink gestegen. In 2009 werden 1.264 zaken opgelost na een tip van een anonieme beller, een stijging van 78 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal werd vorig jaar 94.200 keer gebeld naar de tiplijn, tegenover 88.000 in 2008.

Dat blijkt vandaag uit cijfers van Stichting M. Van de binnengekomen tips was 81 procent bruikbaar en werd tachtig procent daadwerkelijk in onderzoek genomen. Van de meldingen bleek 74 procent uiteindelijk doorslaggevend of waardevol te zijn.

Naar aanleiding van de tips konden onder meer 1.382 verdachten worden opgepakt, een stijging van 26 procent. Ook werd onder meer ruim 5,5 miljoen euro in beslag genomen.

Over geweld kwamen zestig procent meer tips binnen, 184 in totaal. Over overvallen werd 415 keer getipt, een stijging van 31 procent en over moord en doodslag werd 240 keer gebeld, een stijging van 33 procent.

Opvallend is verder dat de tiplijn drie keer zoveel is gebeld over misdragingen van hooligans. Zo konden in Friesland vijftien relschoppers worden opgepakt na een groot aantal anonieme tips die binnenkwamen na afloop van een wedstrijd van SC Cambuur tegen Roda JC.