Cancellara: "Wil graag Vlaanderen winnen"

Frank (franklop)

Een opvallend beeld tijdens de ploegentijdrit van de Ronde van Qatar afgelopen zondag. Wereldkampioen tijdrijden Fabian Cancellara moest lossen bij zijn ploeg Saxobank. Ook een dag later leek de Zwitser niet in vorm, want hij was niet in de eerste waaier te vinden. Het is nog vroeg in het seizoen en daarom maakt Cancellara zich niet druk.

"Ik heb een zware winter achter de rug," vertelt Spartacus. "Rond nieuwjaar lag ik ziek in bed, al ging het daarna snel beter. We hebben nu wel het trainingskamp in Fuertaventura achter de rug, maar ik weet nog niet goed hoe het nu met mijn conditie staat. Daarom start ik dan ook in Qatar en Oman: ik wil wedstrijdkilometers maken en vooruitgang maken."

Toch blijft het apart om de wereldkampioen op zijn specialisme te zien lossen bij ploeggenoten. "Dat ik tijdens de ploegentijdrit moest lossen, is niet abnormaal. Ik had al enkele lange beurten op kop achter de rug toen ik de rest moest laten gaan. Ook maandag had ik al heel wat kilometers op kop gereden toen er waaiers getrokken werden. Ik ben hier vooral om de ploeg te helpen."

De voorjaarsklassiekers zijn het grote doel van Cancellara in 2010, met name de Ronde van Vlaanderen. "Ik heb Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix al gewonnen, maar Vlaanderen ontbreekt nog op mijn palmares. Die hiaat wil ik heel graag opvullen, hoewel ik besef dat de Ronde door de opeenvolging van heuvels erg moeilijk te winnen is."