NAVO wil dat ander land leiding Uruzgan overneemt

Redactie

Nederland hoeft van de NAVO niet de leidende rol in Uruzgan te behouden. Een ander land neemt na 1 augustus 2010 de leiding over, in samenwerking met de Nederlandse troepen. Dit staat in het verzoek dat premier Jan Peter Balkenende (CDA) ontving van NAVO-secretaris-generaal Ander Fogh Rasmussen.

De brief die de premier ontving is vandaag aan de Kamer gestuurd. Omdat er uit de Kamer 'specifieke vragen' waren hebben ministers van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) en minster van Defensie Eimert van Middelkoop een kopie van de brief naar de Kamer gestuurd.

Als het aan de NAVO ligt blijft een beperkt aantal Nederlandse militairen tot augustus 2011 in Afghanistan om het Afghaanse leger te trainen. Over welk land de leidende rol in Uruzgan over zou nemen rept Rasmussen niet, maar hij stelt wel dat het een land is dat al langer met de Nederlandse troepen samenwerkt.

Het kabinetsbesluit over een mogelijk verlenging van de missie is nog niet genomen. De coalitiepartijen verschillen hier ernstig over van mening. De PvdA is mordicus tegen verlenging.