Iran: 'Protesten hardhandig neerslaan'

Redactie

De Iraanse autoriteiten hebben vandaag verschillende aanhangers van de oppositie opgepakt. Dat heeft de hoogste Iraanse politiecommandant, Ismail Ahmadi Moghaddam, vandaag gezegd. De arrestaties vonden plaats vlak voor de verwachte demonstraties van morgen, de feestdag ter herdenking van de Islamitische Revolutie van 1979.

Moghaddam heeft gezegd dat 'een aantal' mensen is opgepakt omdat ze betrokken waren bij de organisatie van de protesten. Mensenrechtenorganisaties buiten Iran spreken echter van honderden mensen.

De aanhoudingen zijn onderdeel van een groot offensief van de Iraanse regering om de demonstranten van de oppositie ervan te weerhouden de feestelijkheden te verstoren. De Iraanse autoriteiten zullen morgen hun uiterste best doen te laten zien dat ze de situatie onder controle hebben, terwijl aanhangers van de oppositie de feestdag kunnen gebruiken voor een krachtige uiting van hun vastberadenheid.

Internetsites en weblogs riepen op in het groen gekleed aan demonstraties deel te nemen. Groen is de kleur van de oppositie sinds Mir Hossein Mousavi de betwiste presidentsverkiezingen in juni verloor. Mousavi en andere oppositieleiders beloofden morgen zelf ook de straat op te gaan.

De autoriteiten waarschuwden echter dat elk protest direct hardhandig neergeslagen zal worden door de ordetroepen. Bij de vorige demonstraties in december werden minstens acht mensen gedood.

De oppositie weet echter van geen wijken. Op verschillende websites is gedetailleerde informatie over mogelijke demonstratieroutes te vinden en er wordt zelfs geadviseerd fluitjes mee te nemen om zo de boodschappen van de regering uit de speakers in de stad te overstemmen.

Waren de demonstraties van de oppositie in het begin alleen gericht tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen, nu zijn de protesten gericht tegen het hele islamitische systeem, inclusief grootayatollah Ali Khamenei.

De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken voor Iran, John Limbert, hoopt dat het debat van de Verenigde Naties over Iran van volgende week maandag zal leiden tot een diepgaand onderzoek naar de schending van de mensenrechten in het land.

De mensenrechtenorganisatie van de VN is vaak bekritiseerd omdat het de ernstigste schendingen van de mensenrechten niet aankaartte. Toch denkt Limbert dat de hoorzitting van maandag de wereld een waardevol platform biedt. Volgens Limbert, die zelf in 1979 gevangen zat in Iran, zijn Iraanse burgers sinds juni 'vergast, gearresteerd, geslagen en doodgeschoten'. "Dit is het moment voor de VS en de rest van de wereld zich daarover uit te spreken", aldus Limbert.