NAVO begrijpt zorgen om Franse deal met Rusland

Redactie

Het is uit historisch en geografisch oogpunt begrijpelijk dat de verkoop van een marineschip aan Rusland door Frankrijk sommige NAVO-landen zorgen baart. Dat heeft een NAVO-woordvoerder vandaag gezegd. Hij zei echter ook dat NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen Rusland niet als een bedreiging ziet en hoopt dat dat andersom evenmin zo is.

Met name Estland en Litouwen hebben bezorgd gereageerd op het nieuws dat Frankrijk van plan is een Mistral-oorlogsschip aan Rusland te verkopen en overweegt om Rusland in licentie nog eens drie van dergelijke schepen te laten bouwen. Het zou voor het eerst zijn dat een NAVO-land zo'n grote deal met Rusland sluit.

De Mistral is na het vliegdekschip Charles de Gaulle het grootste schip van de Franse vloot. Frankrijk verkocht niet eerder een dergelijk schip aan een ander land. De Mistral biedt plaats aan drie dozijn transporthelikopters plus een marinebataljon met pantserwagens. De Russische marine beschikt over een groot aantal fregatten, torpedojagers, kruisers en onderzeeërs uit de Sovjet-tijd, maar heeft nooit een amfibische vloot opgebouwd.